Владимир Путин предупреди за възможна нова директна война

Руският лидер отправи "едно от най-войнствените си изказвания досега"

13.09.2024 | 14:01 Редактор:

Руският президент Владимир Путин заплаши с директна война, ако западните държави позволят на Украйна да нанася удари по територията на Русия с произведени от тях ракети с голям обсег. Такъв ход, по думите му, би променил обхвата на конфликта.

Световните медии определиха изказването на Путин като едно от най-войнствените му досега. То е предизвикано от настояването на украинския президент Володимир Зеленски съюзниците на Киев да му разрешат да изстрелва западни ракети с голям обсег, включително американските АТАКМС (ATACMS) и британските "Сторм Шадоу" по територията на Русия. Така, според Украйна, ще ѝ се помогне да възпира руските атаки над Украйна.

"Не става въпрос дали да се позволи на украинския режим да нанася удари по Русия с тези оръжия или не. Това е въпрос дали страни от НАТО да бъдат директно въвлечени във военен конфликт. Ако това решение бъде взето, то няма да означава нищо по-малко от директна намеса на страните от НАТО, САЩ и европейските страни във войната в Украйна. Това ще бъде тяхно пряко участие и това значително ще промени самото естество на конфликта", категоричен е руският лидер.

Путин каза, че в такъв случай Русия ще бъде принудена да вземе "съответни решения". Той не уточни какви, но в предишни свои изявления е споменавал възможности като руски доставки за враговете на Запада, разполагане на конвенционални ракети близо до САЩ и европейските им партньори, а също и преразглеждане на отбранителния характер на руската ядрена доктрина.

Изявлението на руския президент, след участието му в културен форум в Санкт Петербург,  е на фона на поредните удари в Украйна. С дронове от окупирания полуостров Крим беше атакувана Одеса. Има пострадал човек, нанесени са щети по жилищни сгради и автомобили. По-рано беше съобщено за трима загинали и деветима ранени при руски обстрел в Харковска област.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС


1
2 rate up comment rate down comment 0
Пак мислят, че е шег
преди 1 час
Тези ракети, с които се стреля по Русия, се управляват и насочват от войници от НАТО. Всички знаят това. Колко още медиите ще продължават да лъжат, че това било война между Русия и Украйна? Дори един от бившите министри на Украйна - Резников призна , че " Украйна изпълнявала мисия на НАТО" на своя територия, като оръжията били от НАТО, а живата сила - от Украйна. Тукашните пишман евроатлантици да се готвят, че украинското пушечно месо свършва, а " мирният" план на Зеля е пряко участие на НАТО. Сигнализирай за неуместен коментар