fallback

Повече от 100 руски мини са открити в Черно море от началото на войната

Засегнали са поне пет кораба

13.09.2024 | 09:23 Автор: Толя Стоянова

Намерени са над 100 мини от разузнавателни самолети на американските военни и съюзници в Черно море след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна преди повече от 2 години. Това съобщи командващият 6-и флот на САЩ.

Руските мини са били използвани предимно в близост до украинските пристанища. Те обаче остават дългосрочна грижа за държавите, които споделят търговските морски пътища, както и за потенциалната опасност за туристите и други лица, намиращи се по-близо до брега.

Шестият флот потвърди, че полетите на САЩ се осъществяват над български и румънски води повече от година, след коментарите на вицеадмирал Томас Иши по време на многонационалното военноморско учение Sea Breeze във Варна. Иши не уточни видовете самолети, използвани за полетите, нито службата, която участва в тях. Той обаче каза, че полетите са част от колективните усилия, които от 2022 г. насам са открили 105 плаващи мини в Черно море.

"Мините са засегнали най-малко пет кораба, пътуващи в морето през същия период", каза той.

Иши не уточни кои са плавателните съдове и какви са произтичащите от тях щети. На 9 септември започнаха заключителните учения на 23-тото повторение на Sea Breeze.

"Учението е съсредоточено върху откриването и обезвреждането на морски мини, наред с други цели", казаха от 6-и флот. Sea Breeze приключва на 20 септември.

В началото на войната руската морска блокада ефективно държа украинското зърно блокирано в пристанището. Последвалата сделка позволи износ на зърно, храни и други стоки от Украйна през безопасен коридор за пътуване в Черно море. Но през юли 2023 г. Кремъл се оттегли от споразумението. През същия месец американски служители предупредиха, че Русия поставя морски мини на подходите към украинските пристанища, за да разшири атаката си срещу зърнените съоръжения на страната, предаде БГНЕС.

В отговор Украйна използва дронове и ракетни атаки, за да унищожи или обезсили около 1/3 от руския Черноморски флот, което затруднява Русия да възобнови морската блокада. 

През декември 2023 г. товарен кораб, плаващ под панамски флаг, се натъква на мина близо до Украйна.

Експлозията рани двама моряци и повреди механичните и електрическите системи, в резултат на което корабът загуби скорост и контрол, съобщи тогава Ройтерс. Около месец по-късно Турция, България и Румъния обявиха съвместен план за почистване на Черно море от мини.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback