fallback

Въздушна тревога в Одеска област след атака с дронове

Местните власти призоваха населението да се укрие на безопасни места

13.09.2024 | 09:09 Автор: Толя Стоянова

Одеса е била нападната с дронове откъм Черно море, съобщиха местни канали в Telegram. Обявена е въздушна тревога в 1:40 часа, съобщи председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер. Местните власти призоваха населението да се укрие на безопасни места. Час по-късно на различни места в украинския черноморски град са се чули силни взривове. Заплахата от руска въздушна атака срещу Одеса остава в сила. По-рано беше съобщено за най-малко трима загинали и други деветима ранени при руски обстрел в село Борова в Харковска област.

Министърът на отбраната на Китай Дун Цзюн заяви, че единственото решение на войните в Украйна и Ивицата Газа са преговорите. Той е казал това на световна среща на представителите на военни представители в Пекин, на която присъстват над 500 официални лица от над 90 държави и организации. На същата среща заместник-министър на отбраната на Русия заяви, че САЩ искат да принудят Русия да преговаря за Украйна, предаде БНР.

Руското министерство на отбраната твърди, че е превзело 10 населени места в област Курск, завзети преди това от украинските сили, които миналия месец предприеха изненадващо нахлуване там и контролира около 1300 квадратни километра територия.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски потвърди, че Русия е започнала "контраофанзивни действия, които съответстват на украинския план". Операцията на Киев целеше разсейване на Русия от настъплението ѝ в Източна Украйна. Въпреки това обаче руските сили продължават напредъка си там и се доближават все повече към важния логистичен център град Покровск. 

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback