Сметките за вода се увеличават в Гърция

Тарифите могат да се покачат до границата на инфлацията

13.09.2024 | 07:00 Редактор:
Недостигът на вода води до спешни мерки.
Недостигът на вода води до спешни мерки.

Недостигът на вода води до спешни мерки и проекти в цяла Гърция, в резултат на което разходите ще бъдат прехвърлени и на потребителите, които ще видят увеличения в сметките си за вода. Увеличението на водата вече беше обявено в Солун на 88-ят Международен панаир от министъра на околната среда и енергетиката г-н Теодорос Скилакакис. Не са ясни точните увеличения на лихвените проценти, които ще видим по сметките, нито времето, но според доклада увеличенията може да дойдат скоро, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

През есента обаче се очаква да се изясни ситуацията с издаването на съвместно министерско решение, което ще включва промените в себестойността и ценообразуването на ВиК услугите.

KYA ще даде възможност за определяне на различни цени за региони, диференцирана такса според нивата на потребление със задължението първата скала на потребление да е достъпна и да покрива жизнените нужди на населението. В същото време тарифите за вода ще могат да се увеличават до границата на инфлацията.

Специално за Атика потребителите трябва да очакват хоризонтално увеличение на сметките за вода, което ще важи за всички. Увеличението ще бъде малко и идва след 20 години. По-голямо увеличение на тарифите ще видят тези, които консумират повече вода.

Снимка: Pexels