fallback

Бенямин Нетаняху: Светът трябва да окаже по-голям натиск върху "Хамас"

Израел е приел последното предложение, докато "Хамас" го е отхвърлил

12.09.2024 | 22:29 Автор: Деси Николова

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че трябва да се окаже по-голям натиск върху палестинската групировка "Хамас", за да приеме ново предложение за сделка за Газа, след като "Хамас" заяви, че е готов да приеме само споразумение за прекратяване на огъня без нови условия, предава Reuters.

Главният преговарящ на САЩ, директорът на ЦРУ Уилям Бърнс, заяви по-рано, че по-подробно предложение за прекратяване на огъня ще бъде представено до дни.

Преговарящият екип на "Хамас" се срещна на 11 септември с катарски и египетски посредници в Доха и потвърди готовността си да приложи "незабавно" примирие и прекратяване на огъня в Газа въз основа на предишното предложение на САЩ без нови условия от която и да е страна, се посочва в изявлението на групировката.

"Хамас" се опитва да скрие факта, че продължава да се противопоставя на сделката за освобождаване на заложниците и да я възпрепятства", посочва Нетаняху в изявление.

Той заявява, че Израел е приел последното предложение, докато "Хамас" го е отхвърлил и дори хладнокръвно е убил шестима от нашите заложници. Светът трябва да изиска от "Хамас" незабавно да освободи нашите заложници", отбелязва Нетаняху.

Страните досега не успяха да постигнат споразумение за прекратяване на 11-месечната война, като вместо това си разменяха обвинения за въвеждането на нови искания, които възпрепятстват постигането на споразумения.

Нерешените въпроси включват контрола върху коридора "Филаделфия" - тесен участък земя на границата на Газа с Египет, както и освобождаването на някои от палестинските затворници, осъдени за смъртоносно насилие, информира "Фокус".

Първоначалното предложение, представено от президента на САЩ Джо Байдън през май, предвиждаше триетапно прекратяване на огъня, което щеше да включва освобождаването на израелски и чуждестранни заложници.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback