fallback

Жозеп Борел за Ливан и Израел: ЕС прави много, но нямаме вълшебна пръчка

Той призова двете държави да деескалират напрежението по границата

12.09.2024 | 17:10 Автор: Деси Николова

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел призова Ливан и Израел да се опитат да деескалират напрежението по границата. Той добави, че от последното си посещение в района през януари "барабаните на войната не са спирали да бият", съобщава Асошиейтед прес.

Коментарите на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността идват, след като днес бойци на въоръжената групировка "Хизбула" и израелската армия си размениха трансгранични атаки.

"Откакто последно посетих Ливан през януари барабаните на войната не са спирали да бият. Оттогава опасенията, които описах, нарастваха, повече ескалация, опасения от разрастване на войната в Газа и опасения от масово човешко страдание", каза Борел на съвместна пресконференция с ливанския външен министър Абдала Бу Хабиб в Бейрут. 

Борел добави, че по данни на ООН повече от 4000 жилищни постройки в Ливан са били напълно разрушени и повече от 110 000 ливанци е трябвало да напуснат домовете си в пограничните райони. Той допълни, че от другата страна на границата, в Израел, ситуацията е същата.

Във вторник, 10 септември, Борел посети мироопазващите сили на ООН, разположени в Южен Ливан по границата с Израел. Посланието на първия дипломат на ЕС е, че Европейският съюз "е на страната на ливанския народ, за да помогне възможно най-много при справянето със заплахите и предизвикателствата".

"Европейският съюз прави много, но нямаме вълшебна пръчка", заяви Борел, цитиран от БТА.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback