fallback

България, Гърция и Румъния сезират ЕС за високите цени на тока

В момента няма солидарност между страните в ЕС, каза министърът на енергетиката на Румъния

12.09.2024 | 16:58 Автор: Елеонора Танева

С обща позиция пред ЕС излязоха енергийните министри на България, Гърция и Румъния по отношение на цените на енергията в региона, които са много по-високи в сравнение с западните страни.

"В момента няма солидарност между страните в ЕС", каза министърът на енергетиката на Румъния Себастиан Бурдужа.

Цената на енергията в Румъния на 12 септември е отново най-високата в Европа – 149 евро за MWh.

В България цената е 135 евро, а в Гърция – 121 евро. Цените са високи също и в Унгария – 145 евро, Сърбия – 128 евро, Словакия – 126 евро.

Вместо това в Австрия цената е 102 евро, в Чешката република – 113 евро, Германия – 112 евро, Франция – 68 евро, а в Норвегия – 5 евро за MWh.

"Говорих миналата седмица с колегите си в България и Гърция и постигнахме съгласие, че имаме общ проблем и ще излезем с обща позиция пред Европейската комисия относно въпроса за цената на енергията, която е много висока в тази част на Европа. Ясно е, че Европейският единен пазар е разделен“, обясни Бурдужа, цитиран от БГНЕС.

Според него основната причина е претоварването на мрежата, което се е появило в централната част на континента, особено по линиите между Австрия и Унгария, където капацитетът на взаимовръзките е малък.

По-рано тази седмица гръцкият министър на енергетиката Теодор Скайлакакис също се оплака, че единният пазар на електроенергия в ЕС не работи за Югоизточна Европа и че ще работи с Румъния и България за намиране на трайно решение на проблема с повишаването на цените на енергията в региона.

„Министрите на енергетиката на Гърция, България и Румъния поемат съвместна инициатива с цел създаване на постоянен механизъм за намеса, когато се регистрират екстремни цени, след отделянето на Югоизточна Европа от останалата част на европейския енергиен пазар“, се казва в съобщение на гръцкото министерство на енергетиката.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback