България е част от страните в ЕС с плашещо ниски нива на добив на царевица

Изпепеляващите горещини засегнаха културите в Източна Европа

12.09.2024 | 16:13 Редактор:
Рязък спад на добива на царевица.
Рязък спад на добива на царевица.

През 2024-2025 г. производството на царевица в Европейския съюз ще бъде третото най-ниско от десетилетие насам. Причината са влошените добиви в Източна Европа, предава Bloomberg.

По данни на анализаторската фирма "Strategie Grains" в Европа ще бъдат произведени около 58 млн. тона царевица.

"С прибирането на реколтата прогнозите за добивите се влошиха рязко в Централна Европа и отново в Румъния и България", се казва в доклад на компанията.

Изпепеляващите горещини засегнаха царевичните култури в Източна Европа в критичен момент през лятото. Това се отрази и на прогнозите на "Strategie Grains".

Фирмата очаква увеличение на вноса на зърното, става ясно от доклада. Според него Европа "ще трябва да се бори с много ограничено предлагане в Украйна, като поради това тя ще бъде по-силно зависима от бразилската и канадската царевица", пише investor.bg.

Общото производство на зърно на Стария континент вероятно ще намалее, след като през този сезон всички култури бяха изправени пред предизвикателства, свързани с метеорологичните условия. При меката пшеница е потвърдена значително по-малка реколта за ЕС, заедно с рязък спад на годишна база в Русия и, в по-малък мащаб, в Украйна.

Снимка: БГНЕС