ДНР и ЛНР искат от Порошенко заповед за прекратяване на огъня

01.02.2015 | 19:49 Редактор: Лъчезар Вълев
ДНР и ЛНР искат от Порошенко заповед за прекратяване на огъня

Представители на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република са поискали от украинския президент Петро Порошенко официална заповед за прекратяване на огъня от страна на украинските сили за сигурност. Това е едно от условията, което са поставили пратениците на двата сепаратистки региона на властите в Киев по време на приключилите без резултат късно мирни преговори в белоруската столица Минск.

Представители на двете сепаратистки републики са заявили, че вече не вярват на думи. Затова те искат прекратяването на огъня да бъде потвърдено с официална заповед на президента Петро Порошенко към украинската армия и националната гвардия.

Според разпространеното от тях съобщение заповедта трябва да бъде публикувана на официалния сайт на украинския държавен глава.

Мирните преговори между Киев и проруските сепаратисти в Минск претърпяха провал, след като за близо четири часа не бе постигнат осезаем напредък за ново примирие.

Преди срещата един от представителите на сепаратистите Денис Пушилин обяви, че те са готови за диалог, но не и за ултиматуми от страна на Киев, докато властите обстрелват градове в Донбас. Междувременно напрежението в размирните източни райони на страната ескалира с нова сила. По данни на украинските власти за последните 24 часа са били убити 13 украински военни и най-малко десет цивилни граждани.