Горски пожари изпепелиха десетки домове в Калифорния (+СНИМКИ)

Няколко огнеборци са пострадали

12.09.2024 | 09:34 Редактор:
Огнен ад в Южна Калифорния.
Огнен ад в Южна Калифорния.

В Южна Калифорния горските пожари изпепелиха най-малко 33 домове, а стотици други остават застрашени. 8 пожарникари са пострадали при потушаването на огнената стихия.

Губернаторът Гавин Нюсъм поиска помощ от Федералната агенция за управление на извънредните ситуации. Трите бързоразрастващи се пожара унищожиха повече от 100 000 акра за по-малко от седмица.

Близо 6000 души от Националната гвардия и над 3100 пожарникари се борят с пламъците

51 хеликоптера и 9 самолета помагат заедно с останалата техника. Най-големият пожар засега е пламналият в неделя в Националният парк "Сан Бернардино", на около 50 километра източно от центъра на Лос Анджелис. Пожарът, разпрострял се в окръзите Лос Анджелис и Сан Бернардино, е засегнал ски курорта Маунтин Хай, както и малките планински общности Райтууд и планината Болди, където най-малко 33 къщи са изгорели, а други 2500 сгради са застрашени.

Шерифът на окръг Лос Анджелис Робърт Луна казва, че трима души са хванати в капан в единия от пожарите и се полагат усилия да бъдат спасени с превозно средство, тъй като димът пречи на хеликоптерите да помогнат, предаде БНР.

Пожарът до летището в окръг Ориндж застрашава 10 500 сгради, включително домове и предприятия, пострадали са 5 пожарникари и двама цивилни.

Снимки: БГНЕС