Володимир Зеленски: Победният ни план може да принуди Русия да прекрати войната

Президентът на Украйна ще го представи на Джо Байдън този месец

12.09.2024 | 09:12 Редактор:
Според Зеленски планът ще улесни Украйна да принуди Русия да прекрати войната.
Според Зеленски планът ще улесни Украйна да принуди Русия да прекрати войната.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че "победният план", който той иска да представи на президента на САЩ Джо Байдън този месец, ще засили позицията на Киев и ще има "психологическо" въздействие, което може да накара Русия да прекрати войната дипломатически, предава "Ройтерс".

На ежегодно събитие на Кримската платформа в Киев Зеленски каза, че е важно Украйна да представи плана на съюзниците си преди втората международна среща на върха за мир, която той иска да проведе по-късно тази година.

"Ако партньорите го подкрепят (плана), той ще улесни Украйна да принуди Русия да прекрати войната. Планът е сериозно укрепване на Украйна и ще има както психологическо, така и политическо влияние върху решение на Русия за прекратяване на тази война", изтъкна украинският лидер.

Зеленски говори за първи път за плана миналия месец, като заяви, че иска да го обсъди с Байдън и двамата му възможни наследници след президентските избори в САЩ през ноември.

Очаква се Зеленски да присъства на Общото събрание на ООН този месец

Това се случва на важен кръстопът във войната – руските сили продължават настъплението си в Източна Украйна, въпреки че силите на Киев предприеха изненадващо нашествие миналия месец в руската Курска област.

Украйна настоява за нова среща на върха, на която да придвижи виждането си за мир. Първата среща, която се проведе в Швейцария през юни, изключи Русия и в същото време привлече делегации от много други страни. Киев съобщи, че подкрепя присъствието на Русия на новата среща, тъй като много държави от Глобалния юг биха искали на нея да присъстват представители и на двете воюващи страни.

Москва заяви, че няма да преговаря с Киев, докато украинските сили са на руска територия.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС