fallback

На "Хийтроу" ще се плаща за престой и ще се изисква разрешение за смяна на полета

Летището може да загуби до 4 милиона пътници

12.09.2024 | 09:02 Автор: Искра Ангелова

Британското летище "Хийтроу" може да губи по 4 милиона пътници годишно. Причината - допълнителни бюрократични мерки, които бяха одобрени от правителството. Става дума за изискването от април 2025 година задграничните транзитни пътници да се регистрират и да платят по 10 паунда за така нареченото "електронно разрешение за пътуване", съобщи вестник "Индипендънт".

Съобщението на правителството, че от почти всички чужденци ще се изисква онлайн разрешение за смяна на полети в Обединеното кралство от следващата година, предизвика ужас на "Хийтроу", пише "Индипенднът", като посочва опасенията за огромни финансови загуби, тъй като потенциални четири милиона пътници могат да изберат други големи летища, за да избегнат допълнителната бюрокрация.

Само за да прекарат два часа между полетите транзитните пътници ще трябва да дават по 10 паунда и да се регистрират, като подобно задължение не съществува на другите водещи летища. Ако транзитните пътници започнат да избягват Лондон, загубите за индустрията могат да достигнат 5 милиарда паунда, сочи анализ на "Индипендънт", цитиран от БНР.

Много търговци на дребно на летището са зависими от транзитните пътници

Лейбъристите решиха да подкрепят схемата, изготвена от предшествалите ги консерватори, която изисква всички небритански или ирландски граждани да имат онлайн разрешителни преди пътуване до Обединеното кралство. British Airways ще понесе най-много щети от спада на транзитните пътници, Virgin Atlantic също бъде силно засегната. Значителен брой полети на "Хийтроу" разчитат на транзитните пътници, за да бъдат печеливши, а някои връзки могат да бъдат застрашени, ако броят на тези пътници намалее.

Освен това много търговци на дребно на летището са зависими от транзитните пътници, които харчат пари в брой, докато чакат следващите полети. Авиокомпаниите, които позволят на пътник да лети до Обединеното кралство без "електронно разрешение за пътуване", могат да бъдат глобени до 2000 паунда.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback