"Хамас": Готови сме да прекратим огъня с Израел в Ивицата Газа

Екипът на терористичната групировка се е срещнал с посредници

12.09.2024 | 08:54 Редактор:
Готовност за примирие без допълнителни условия.
Готовност за примирие без допълнителни условия.

"Хамас" обяви, че нейните преговарящи са потвърдили готовността си да приложат "незабавно" прекратяване на огъня с Израел в Ивицата Газа, въз основа на предишно предложение на САЩ без нови условия от никоя страна, пише "Ройтерс".

Терористичната групировка обяви в изявление, че техният екип за преговори, ръководен от високопоставения служител Халил ал-Хая, се е срещнал с посредници, включително министър-председателя на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани и ръководителя на разузнаването на Египет Абас Камел в Доха, за да обсъдят последните събития в Газа.

Преговорите досега не са успели да постигнат споразумение за прекратяване на 11-месечната война. Продължителният проблем включва контрола върху коридора Филаделфи, тесен участък от земя на границата на Газа с Египет, който продължава да съществува.

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс, който е и главният преговарящ на САЩ за Газа, обяви в събота, че през следващите няколко дни ще бъде направено по-подробно предложение за прекратяване на огъня. Предишното предложение, представено от президента на САЩ Джо Байдън през юни, предвиждаше трифазно прекратяване на огъня в замяна на освобождаването на израелските заложници, предаде "Фокус".

Неотдавнашната война в Ивицата Газа започна, след като бойци на "Хамас" нападнаха Израел на 7 октомври, като убиха 1200 души и взеха около 250 заложници, според израелските данни.

Снимка: БГНЕС