В Атина ще следят шофьорите за нарушения с 1000 модерни камери

Ще сканират номерата на автомобилите, а нарушителите ще бъдат известявани по електронен път

12.09.2024 | 08:13 Редактор:
Биг брадър ще следи изкъсо шофьорите
Биг брадър ще следи изкъсо шофьорите

Нови мерки за наблюдение на водачите и прилагането на Кодекса за движение по пътищата се очаква да бъде създаден от Плана за подготовка на министерствата за защита на гражданите и цифровото управление за контрол на движението по централните пътни оси в Атина, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Планът се основава на доктрината "по-малко… хартия, повече дигитализация". Амбицията на ресорните министерства е да се създаде единен оперативен център, който да получава изображения от 1000 модерни камери, които ще бъдат поставени по всички главни улици на града. Обажданията няма да се доставят по традиционния начин, а цифрово.

Нарушителят ще получи обаждането в дома си в електронен вид

Номерата на превозните средства ще се сканират от камерите, обаждането ще е електронно, като след извършването му нарушителят ще има право да подаде възражение по електронен път, без да е необходимо да присъства физически на сервиз.

Въпреки това, за да успее проектът, е необходима ценната помощ на Министерството на цифровото управление, тъй като управлението на всички тези данни и цифровизацията на процеса не е лесна задача. Както поясняват компетентни източници, трябва да се създаде софтуер и приложения, които да могат да обработват хиляди артикули за минимално време, като се изисква взаимосвързаност и оперативна съвместимост със системите на гръцката полиция. 

Пътищата на Атика, които се считат за изключително важни

Пътните служители вече имат "картографиране" на всички "червени" точки на столицата, т.е. пътищата, по които се констатират най-много нарушения и се записват най-много катастрофи. Акцент ще бъде поставен и върху улиците, където се наблюдава "задушаване" в бус лентите, в резултат на което се създава проблем с преминаването на линейките и страдат гражданите, които използват средствата за обществен транспорт.

Докладите за трафика ще бъдат оценявани, за да бъде поставянето на камерите възможно най-целенасочено и ефективно.

Пътните служители от години "виждат" основните проблеми, които са нарушения на бус лентата и на червено, неизползване на колан и каска, превишаване на скоростта в града, шофиране с мобилен телефон. Нарушенията на пътя са се увеличили в Атина с 46% през първите 7 месеца на 2024 г. в сравнение с миналата 2023 г. По-конкретно, потвърдени са 182 000 нарушения, повечето от които са свързани с превишена скорост, неизползване на предпазни колани и каски и отнемане на шофьорска книжка.

Въпросът за амбициозния проект с 1000 камери беше поставен на преден план от министър-председателя Кириакос Мицотакис на 88-ия Международен панаир в Солун, заявявайки, че е поискал от министерствата за защита на гражданите и цифровото управление да му представят пълно предложение:

Снимка: БГНЕС