fallback

Русия: Вашингтон и европейски столици стават страни във войната в Украйна

"Специалната военна операция е отговорът на всички тези действия", каза Песков

12.09.2024 | 08:01 Автор: Искра Ангелова

Русия ще започне да разглежда САЩ и съюзниците им като страни от конфликта в Украйна и Москва ще използва по-мощно въоръжение, ако Западът позволи на Киев да използва далекобойно оръжие за нанасяне на удари дълбоко в руската територия. Това предупреждение отправи днес председателят на руския парламент Вячеслав Володин, предаде Ройтерс.

“Вашингтон и другите европейски столици стават страни във войната в Украйна", посочи Володин. Думите му бяха в отговор на изявление преди това на американския президент Джо Байдън, който каза, US администрацията сега обмисля дали САЩ да вдигнат настоящите ограничения върху употребата на предоставяни на Киев от Вашингтон оръжия с голям обсег за удари дълбоко в територията на Русия.

Съюзници на Украйна доставят подобни оръжия, но налагат ограничения за това как и кога могат да бъдат използвани за удари по руска територия. Причината са опасения, че подобни атаки могат да доведат до отговор, който да въвлече страните от НАТО в конфликта или да стане причина за ядрен конфликт, отбелязва Ройтерс, цитирана от "Труд".

“Западът най-вероятно вече е взел решение да разреши на Киев да атакува цели на руска територия с ракети с голям обсег на действие, това решение вече се официализира в медиите. Най-вероятно, разбира се, всички тези решения вече са взети. В момента медиите просто провеждат такава информационна кампания, за да формализират едно решение, което вече е взето", посочи Песков.

В случай на снабдяване на Украйна с ракети с голям обсег на действие за удари срещу Русия отговорът ще бъде адекватен, добави Песков, но каза, че не е необходимо да се очакват отговори навсякъде. “Специалната военна операция е отговорът на всички тези действия”, отбеляза Песков.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback