fallback

Северна Корея изстреля серия от балистични ракети

Те са изстреляни във водите източно от Корейския полуостров

12.09.2024 | 07:45 Автор: Искра Ангелова

Северна Корея изстреля няколко балистични ракети с малък обсег във водите източно от Корейския полуостров, съобщиха военните на Сеул. Това се случва само няколко дни, след като ядрената страна отбеляза държавна годишнина, предаде АФП.

Обединеният комитет на началник-щабовете на Сеул заяви, че е открил множество "балистични ракети с малък обсег на действие, изстреляни в Източно море около 07:10 ч. от Пхенян днес", визирайки водния басейн, известен още като Японско море.

Тя заяви, че анализира подробностите за изстрелването и "споделя отблизо информация за севернокорейската балистична ракета с американските и японските власти, като същевременно засилва наблюдението и бдителността в подготовка за следващи изстрелвания".

Японското министерство на отбраната също потвърди изстрелването на поне една предполагаема севернокорейска балистична ракета, като бреговата охрана предупреди корабите да внимават, съобщава БГНЕС.

Това е първият очевиден оръжеен тест на Пхенян от 1 юли насам и идва дни след като изолираната, ядрена страна отбеляза ключова годишнина от основаването на управляващия режим. Северна Корея редовно изстрелва ракети около 9 септември, деня на основаването си, включително проведе петия си ядрен опит на същия ден през 2016 г.

Шестото ядрено изпитание на страната беше извършено на 3 септември 2017 г.

По време на речта по случай 76-ата годишнина от основаването си тази седмица лидерът Ким Чен Ун заяви, че страната се стреми към постоянно увеличаване на ядрения си арсенал.

"Северна Корея постоянно ще укрепва ядрените си сили, способни да се справят напълно с всякакви заплашителни действия, налагани от съперничещи държави с ядрени оръжия", заяви Ким.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback