fallback

Украйна кани България да участва в разминирането на страната

Временният български посланик Николай Ненчев разговаря със зам.-министър на отбраната

11.09.2024 | 19:28 Автор: Елеонора Танева

Заместник-министърът на отбраната на Украйна по евроинтеграцията Александър Балануца и временният български посланик Николай Ненчев обсъдиха начините за продължаване на сътрудничеството и помощта, включително обучението на украински военнослужещи в рамките на EUMAM - Военната мисия на Европейския съюз за предоставяне на помощ в подкрепа на Украйна.

На срещата Балануца покани България да се присъедини към коалицията за разминиране на Украйна.

 

Николай Ненчев беше министър на отбраната на България от 2014 до 2017 г., така че разбира добре и подкрепя инициативите на украинското военно ведомство, информират на сайта си от МО на Украйна.

"Благодаря ви за твърдата позиция и подкрепата за Украйна в борбата срещу руските терористи. Надявам се работата ви да е от полза и за двете страни“, каза зам.-министърът, цитиран от БГНЕС.

Балануца и Ненчев обсъдиха и присъединяването на България към коалицията за развитие на морските способности и участието ѝ в коалицията за интегрирана въздушна и противоракетна отбрана.

"България подкрепя пътя на Украйна към ЕС и НАТО, това значително ще повиши нивото на отбранителната способност в региона. Въпреки значителното влияние на Русия върху България, ние оставаме на ваша страна в тази война“, увери Николай Ненчев. 

Снимка: Министерството на отбраната на Украйна

fallback
Още от Свят
fallback