Кой се справи по-добре и за какво излъгаха Камала Харис и Доналд Тръмп

И двамата кандидати показаха слаби страни, коментират анализатори

11.09.2024 | 19:01 Редактор:
Първите проучвания след дебата показаха, че Харис все пак е възприемана като страната, която е доминирала.
Първите проучвания след дебата показаха, че Харис все пак е възприемана като страната, която е доминирала.

Първият пряк телевизионен сблъсък между кандидатите за президент на САЩ премина тази нощ  с взаимни нападки. Дебатът между Камала Харис и Доналд Тръмп се състоя в студиото на "ЕйБиСи Нюз" във Филаделфия по-малко от два месеца преди изборите, насрочени за 5 ноември. 

Като слаби страни на двамата кандидати анализаторите посочват липсата на конкретика по някои от въпросите при Харис и неверните на моменти твърдения при Тръмп. Първите проучвания след дебата показаха, че Харис все пак е възприемана като страната, която е доминирала - така смятат около 63%. В неин минус обаче е предположението, че колебаещите се избиратели не са убедени, че тя е по-добрият кандидат. В една от областите съперникът ѝ надделява категорично - в отговор на въпроса към респондентите кой е показал по-големи икономически познания.

Има извод, че Тръмп е показал превъзходство и по проблеми на сигурността. Харис обаче е успявала да го провокира така, че да изглежда по-нестабилен. Затова към момента се смята, че вицепрезидентът увеличава, макар и с малко шансовете си след дебата, само че в рамките на статистическата грешка, която е до 3%. Така тя е предизвикала в по-голяма степен положително отношение.

Проучване за медии в САЩ показва: По показател положително мнение Харис събира 45%, Тръмп - 39%; отрицателно мнение - Тръмп - 55%, Харис - 44%; компетентност в икономиката - Тръмп - 55%, Харис - 35%.

Провериха неверните твърдения, изречени от двамата кандидати

"Факт чекс" и редица медии, включително CNN, се заеха да проверяват неверните твърдения, изречени от двамата кандидати, или такива, които са манипулативни и извадени от контекста. Пример за невярно твърдение на Тръмп е това, че мигранти пристигат в САЩ от затвори и психиатрични заведения. Няма доказателства в подкрепа на това, което републиканецът е казвал и преди. Другият пример е, че хаитяни ядат домашните кучета и котки на американците в Охайо.

Не е вярно също, че Харис е била изпращана за преговори при руския президент Владимир Путин преди да започне войната срещу Украйна. Като неточно се определя твърдението на демократа, че Тръмп иска 20% данък върху ежедневните стоки и това ще струва на семействата около 4000 долара повече годишно. Тръмп всъщност предлага освобождаване на социалните осигуровки и бакшишите от данъци и да се разширяват индивидуалните облекчения, които бяха въведени още през 2017 г.

Това за най-голямата безработица от Голямата депресия насам също е преувеличено. Безработицата по времето на Тръмп достигна пик, най-вече заради Ковид-пандемията, но много бързо намаля до 6,4 на сто в началото на 2021 г.

Снимка: БГНЕС