fallback

Огромна заплаха надвисна над животните в Антарктида

Учените са обезпокоени от нашествието на вируса на птичи грип

11.09.2024 | 15:47 Автор: Тодор Петров

Фауната в Антарктида е наистина застрашена от смъртоносна болест. Учените са обезпокоени от нашествието на вируса на птичи грип.

Щамът H5N1, по-специално 2.3.4.4b, причини хаос в Европа, Северна и Южна Америка, а сега си проправя път в недокоснатата досега екосистема. Щамът е заразил няколко вида птици и бозайници на островите Южна Джорджия, отдалечен район между Аржентина и Антарктика.

Вероятно вирусът е навлязъл в региона чрез мигриращи птици, за които специалистите отдавна се опасяват, че са потенциални носители в изолирани и уязвими екосистеми.

Началото на тази криза бе поставено на 17 септември 2023 г., когато изследователи обърнаха внимание на необичайното поведение на гигантския буревестник. До началото на декември вирусът се е разпространил сред южните морски слонове и антарктическите морски тюлен. Значителен брой трупове на птици и бозайници са дали положителен тест за HPAIV H5N1.

В Южна Америка, където дивите животни не са се сблъсквали преди с такъв високопатогенен вирус, смъртността сред някои видове достига 40 процента. Потенциалната загуба на видове в Антарктида може да има широкообхватни последици не само за биоразнообразието, но и за глобалния екологичен баланс.

Четете повече в megavselena.bg

Снимка: Pixabay

fallback
Още от Свят
fallback