Какво си казаха Камала Харис и Доналд Тръмп в най-очаквания дебат в САЩ

Двамата кандидати за президент дори си стиснаха ръцете в началото

11.09.2024 | 07:24 Редактор:
Харис и Тръмп обсъдиха и конфликтите в Ивицата Газа и Украйна.
Харис и Тръмп обсъдиха и конфликтите в Ивицата Газа и Украйна.

Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп и кандидатът за президент на САЩ от Демократическата партия и вицепрезидент на САЩ Камала Харис се ръкуваха при началото на президентския дебат помежду си в град Филаделфия, предаде Ройтерс.

Словесният сблъсък започна с обсъждане на икономически въпроси

Харис атакува намерението на Тръмп да въведе високи мита за чуждестранни стоки - мярка, която според нея ще се отрази неблагоприятно на покупателната способност на средната класа.

"Няма да има по-високи цени", каза Тръмп в отговор на изказване на Камала Харис, че митата ще доведат до покачване на цените.

Кандидатът на Демократическата партия отбеляза, че нейният икономически план предвижда данъчни облекчения за домакинствата.

"Доналд Тръмп ни завеща най-голямата безработица от времената на Голямата депресия. Ние се справихме с кашата на Доналд Тръмп", каза Камала Харис.

Тръмп заяви, че по време на управлението на президента Джо Байдън в САЩ е имало висока инфлация.

"Вярвам в амбицията, в стремежите и мечтите на американския народ. Ето защо аз имам представа и план за построяването на това, което наричам икономика на възможностите", изтъкна Камала Харис.

"Вижте, икономиката ни е ужасна заради инфлацията, която е известна като унищожителя на страни. Хората не могат да отидат да си вземат зърнени продукти, бекон, яйца или каквото и да е. Хората в нашата страна са в изключително лошо положение заради това, което те направиха. Те унищожиха икономиката", каза Доналд Тръмп по отношение на правителството на Джо Байдън.

Тръмп се опита да поведе дебата към важни за него теми

Тръмп бързо се насочи към една от ключовите за предизборната му кампания теми - темата за имиграцията. Той каза, че в САЩ са били допуснати много хора от затвори и заведения за хора с психични отклонения.

"Ще ви кажа нещо, той ще говори много за имиграцията днес, дори когато не е това темата, за която говорим", отбеляза Харис.

"Губим страната си, ставаме провалена нация", каза Тръмп, имайки предвид хората, които проникват незаконно на територията на САЩ.

Доналд Тръмп засегна и опита за убийство, който бе извършен срещу него.

"Може би изядох този куршум, предназначен за главата ми, заради нещата, които те казват за мен", каза Тръмп по адрес на политическите си опоненти.

Харис и Тръмп обсъдиха и конфликтите в Ивицата Газа и Украйна

Конфликтът в Газа "трябва да приключи незабавно. Начинът за приключването му е сделка за спиране на огъня, необходимо е също заложниците да бъдат спасени", каза Харис.

"Тя мрази Израел. Ако тя стане президент, смятам, че Израел няма да съществува след две година", заяви Тръмп.

"Това е абсолютно невярно. През цялата си кариера и през целия си живот съм подкрепяла Израел и израелците", каза в отговор Харис, предаде БТА.

По отношение на конфликта в Украйна Доналд Тръмп каза: "Искам да спра войната. Искам да спася животи".

"Ако Доналд Тръмп беше президент, сега Путин щеше да седи в Киев", заяви Камала Харис.

Снимка: БГНЕС