fallback

Бури, мълнии и силни дъждове в Гърция от циклона "Атена"

Най-засегнати бяха остров Корфу и столицата Атина

11.09.2024 | 07:10 Автор: Деси Николова

Бурята, която започна в понеделник вечерта в Гърция, донесе мълнии, силен дъжд и ветрове. Най-засегнати вчера бяха остров Корфу и столицата Атина. Напрежение и страх имаше сред жителите на гръцката столица, когато пътниците в автобус в северното атинско предградие Галаци останаха в капан за дълго време заради силните наводнения, предизвикани от бурята.

Проливният дъжд превърна улиците в реки и попречи на пътниците да излязат от автобуса. Според противопожарната служба, оперативният център е получил 51 обаждания в Атика, главно от райони на община Атина. От тях 34 обаждания са свързани с изпомпване на вода, 8 – за изсичане на дървета, и 9 – за спасяване на хора от асансьори, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Министърът на климатичните кризи и гражданската защита Василис Кикилиас съобщи, че проливните дъждове и бурите ще продължат и ще се засилят, главно в районите на Източна Македония и Тракия, както и на островите в Северно Егейско море (Тасос, Самотраки, Лимнос и Аг. Ефстратиос). Той добави, че Генералният секретариат на гражданската защита е информирал всички участващи органи да бъдат в повишена готовност.

Днес се очакват проливни дъждове и бури до обяд в Централна и Източна Македония и до следобед в Тракия и островите в Северно и Източно Егейско море. До обедните часове в Тракия и на островите в Северно Егейско море (Тасос, Самотраки, Агиос Ефстратиос и Лемнос) се очаква бурите да бъдат особено интензивни.

В останалите райони се очаква нестабилно време с локални валежи и отделни бури, главно в следобедните часове. Видимостта в сутрешните и вечерните часове ще е локално ограничена, най-вече на запад, предимно в континенталните части, където ще се образува мъгла.

В източната част на Егейско море ще духа вятър от южни посоки със сила 3 до 5 по скалата на Бофорт, а в останалата част – западен или северозападен вятър със същата интензивност. Температурите няма да се променят съществено и ще достигнат 25-26 градуса в северните части на континента и 28-30 градуса по Целзий в останалата част от страната. Лошото време ще продължи до четвъртък.

Снимка: Pixabay

fallback
Още от Свят
fallback