Войната с Русия все повече изтощава украинците

Сергей Шойгу заяви, че Москва няма да води преговори с Киев

10.09.2024 | 21:58 Редактор:
Все повече украинци подкрепят идеята за водене на мирни преговори.
Все повече украинци подкрепят идеята за водене на мирни преговори.

Американският в. "Уолстрийт Джърнъл" съобщи, че все повече украинци подкрепят идеята за водене на мирни преговори с Русия, дори и с цената на териториални отстъпки.

Украински командир казва пред вестника, че както в украинското общество, така и в западните страни, имало умора от конфликта. Изданието отбелязва, че проучванията на общественото мнение в Украйна показват, че нараства подкрепата за преговори с Москва.

Мнозина, особено млади хора, са готови да приемат договор, който е неизгоден за страната им, за да спрат боевете, посочва "Уолстрийт джърнъл". В публикацията се подчертава обаче, че военните все още "се отнасят скептично към всяка сделка с Русия". Отбелязва се, че 15% от военнослужещите и ветераните дори са заявили готовност да вдигнат въоръжен протест, ако Киев подпише споразумение, с чиито условия те не са съгласни.

Наскоро стана известно, че германският канцлер Олаф Шолц подготвя "мирен план" за Украйна. Според в. "Република" той предвижда Москва да запази окупираните територии, пише "Труд".

Междувременно секретарят на руския Съвет за сигурност Сергей Шойгу коментира в интервю за телевизионния канал "Россия-24", че Москва няма да води преговори с Киев, докато въоръжените сили на Украйна не бъдат изхвърлени от територията на Русия.

Според него, украинската армия е имала "желание и стремеж да завладее Курската АЕЦ, за да осъществи ядрен терор", но за щастие това не станало.

Снимка: БГНЕС