Япония е потресена от обезглавяването на японския журналист Кенджи Гото

Премиерът Абе заяви, че Япония няма да се поддаде на тероризма

01.02.2015 | 10:29 Редактор: Ирина Георгиева
Япония е потресена от обезглавяването на японския журналист Кенджи Гото

Премиерът Абе заяви, че Япония ще работи с с международните партньори, за да хванат отговорните за смъртта на японския журналист Кенджи Гото и да ги изправят през правосъдието, предаде BBC. Това е "отвратителен акт", смята премиерът.

Япония реагира с гняв и открито неподчинение към видеото, което показва обезглавяването на японския заложник Кенджи Гото от един от войниците на ИД.

Премиерът Шиндзо Абе заяви, че Япония "няма да се поддаде на тероризма" и ще разшири подкрепата си към страните, които се борят с ИД. Именно японската помощ е посочена от групировката като причина да вземат заложници. 

Видеото идва след по-малко от седмица след обезглавяването на друг японец, Харуна Юкава.

Кенджи Гото, 47-годишен е уважаван журналист, известен с работата си, която обхваща страданията на цивилното население във военните зони. Той е отишъл в Сирия през октомври, за да осигури освобождаването на Харуна Юкава, сочат сведенията.

Видеото, което е с всички белези на ИД, не е официално заверено, но японските власти смятат, че е истинско. САЩ и другите съюзници в борбата срещу ИД силно осъждат обезглавяването.

Майката на Кенджи Гото, Юнко Ишидо остана безмълвна като научи новината. Тя заяви само, че синът й е отишъл в Сирия от "доброта и смелост".

"Надявах се, Кенджи да се върне жив." - заяви брат му Джуничи пред японския телевизионен оператор NHK TV.


Реакция на световните лидери

Американският президент Барак Обама заяви, че "САЩ осъжда отвратителното убийство на японския гражданин и журналист Кенджи Гото. Чрез репортажите си, Гото смело се опитваше да покаже на външния свят тежкото положение на сирийския народ."

Британският премиер Дейвид Камерън заяви: "Напълно осъждаме жалкото и ужасяващо убийство на Кенджи Гото. Това е още едно напомняне, че ИД е въплъщение на злото, без уважение към човешкия живот".

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че "решително осъжда жестокото убийство на японски гражданин Кенджи Гото. Франция е солидарна с Япония в това ново изпитание".

Австралийският премиер Тони Абът заяви, че "ако е вярно, това ще бъде ужасен шок за народа на Япония, неописуем ужас за семейството.

Японски длъжностни лица са работили с Йордания, за да осигурят освобождаването на Кенджи Гото и йорданския пилот Муатахй ал – Касасбех, който е бил свален над Сирия през декември.

Въпреки това, на 31 януари, заявиха, че преговорите са в застой.

Във видео, публикувано на 27 януари, се казва, че Гото има "само 24 часа живот", докато Касасбех "още по-малко".

Малко по-късно от ИД дадоха краен срок за сделката до залез слънце на 29 януари. Очакваше в замяна на Саджида ал – Ришави, заложниците да бъде освободен. Саджида ал – Ришави излежава присъда за това, че е убила 60 души по време на атентат в Йордания през 2005 година. 

Съветникът на японския премиер Томохико Танигучи заяви, че страната му никога не е направила пряк контакт с ИД по време на преговорите.

Бойците на ИД първоначално поискаха 200 милиона долара откуп за двамата японски заложниците, също толкова голяма, колкото премиерът Абе обеща за невоенна помощ за страни, борещи се с Ислямска държава.

От последното видео не става ясно каква е съдбата на йорданския пилот Муатахй ал – Касасбех. Семейството му се молят да е в безопасност и призоваха японското правителство да направи повече , за да осигури освобождаването му.

Кевън Конъли от BBC Аман коментира, че е опасно за Йордания, защото от ИД могат да погледнат на Ал-Касасбех като заложник с особено висока стойност, заради ролята му във въздухоплаването и да поставят много висока политическа цена за свободата му - разбира се, ако могат да докажат, че е жив.