fallback

Създателят на "Междузвездни войни" за Джеймс Джоунс: Придаваше смисъл на всички роли

Актьорът почина на 93-годишна възраст

10.09.2024 | 19:03 Автор: Толя Стоянова

Един познат в целия свят мъжки глас си отиде на 93-годишна възраст. Почина актьорът Джеймс Ърл Джоунс. Поколенията ще го помнят като Дарт Вейдър от "Междузвездни войни".

Създателят на "Междузвездни войни" Джордж Лукас бе сред първите отдали почит на актьора. Той посочва че Джоунс е придавал дълбочина, искреност и смисъл на всичките си роли.

Марк Хамил, изиграл Люк Скайуокър в световноизвестната сага, написа: "Почивай в мир, татко", добавяйки емоджи на разбито сърце. 

Джеймс Ърл Джоунс е издъхнал в дома си в района на долината Хъдсън в Ню Йорк, съобщи неговият агент. Причината за смъртта не се уточнява. Освен със злодея от "Междузвездни войни" Джоунс става известен и с озвучаването на крал Муфаса в анимационния филм "Цар Лъв" на "Дисни". Популярността му се дължи и на сатиричния филм на Стенли Кубрик за Студената война "Доктор Стрейнджлав".

Джоунс е носител на награди "Еми", "Златен глобус", почетен "Оскар" и специална награда "Тони" за цялостно творчество. През 2022 г. театър на Бродуей е преименуван на негово име.

Джоунс оставя своята следа и в телевизионния свят – неговият глас обявява "Това е Си Ен Ен".

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback