fallback

Гордана Силяновска идва в България в петък и планира среща с Румен Радев

Президентът на РСМ използва гостуването на НОБ в София

10.09.2024 | 17:33 Автор: Вяра Димова

В петък, 13 септември, президентът на Северна Македония (РСМ) Гордана Силяновска-Давкова ще посети България, като според скопската електронна медия "Република" тя ще проведе среща с държавния ни глава Румен Радев. Това ще е първата среща на представители на двете страни на толкова високо ниво след избора на нов държавен глава и ново правителство в югозападната ни съседка, отбелязват от редакцията.

Силяновска-Давкова всъщност използва гостуването на ансамбъла на Националната опера и балет (НОБ) в София, за да се срещне с българския си колега, след като подобна среща не се състоя в Рим по време на честванията на 24 май. Силяновска и Радев бяха по едно и също време в италианската столица, но не разговаряха, припомня изданието.

Пътуването на Силяновска-Давкова, заедно с НОБ в София, се организира, след като през май президентът на РСМ присъства на представлението "Валкира" на Софийската опера и балет в Скопие. Спектакълът с режисьор Пламен Карталов бе част от 52-то издание на "Майски оперни вечери", а присъствието на Силяновска-Давкова в залата предизвика голям отзвук сред българската публика, предаде "Фокус".

Според съобщенията на срещата не се очаква да бъдат обсъждани съществени теми, но разговорите трябва да са насочени към отпускане на атмосферата в отношенията между двете страни.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback