fallback

Израел: Временно примирие с "Хамас" е възможно, но край на войната е друго

"Страната ни трябва да постигне споразумение, което ще позволи пауза от 6 седмици", каза Йоав Галант

10.09.2024 | 15:53 Автор: Искра Ангелова

Израелският министър на отбраната каза, че се затваря времевият прозорец на възможност за постигане на споразумение за временно прекратяване на огъня с екстремистката групировка "Хамас". А такова споразумение би успокоило и положението по северната граница с Ливан, предаде Асошиейтед прес.

В изявление пред журналисти министър Йоав Галант каза, че са назрели условия за поне шестседмична пауза в сраженията, която може да включва освобождаването на много заложници, държани в Газа.

Галант обаче не коментира трайно прекратяване на сраженията, за което настояваше "Хамас", което поставя въпроса дали сделката е осъществима, посочва АП.

Ще освободят ли заложниците?

"Израел трябва да постигне споразумение, което ще позволи пауза от 6 седмици и ще върне заложници. След този период, си запазваме правото да действаме и да постигаме целите си, включително унищожаването на "Хамас", поясни министър Галант, цитиран от БТА.

В продължение на месеци САЩ, заедно с посредниците Египет и Катар, работят за постигане на прекратяване на огъня за слагане край на опустошителната война между Израел и "Хамас". През последните седмици израелският премиер Бенямин Нетаняху повдигна нов спорен въпрос като каза, че Израел трябва да запази присъствие за неопределено време в стратегически коридор по протежение на границата на Газа с Египет.

Галант беше цитиран в израелски медии, че Израел може да се оттегли от коридора за 6 седмици, за да може заложниците да бъдат освободени без риск за сигурността на Израел. Съобщава се, че Галант и Нетаняху са имали разгорещен спор на неотдавнашно заседание на кабинета, на което повечето министри взели страната на Нетаняху.

Настоящият лансиран от САЩ план се състои от три етапа и започва с 6-седмична пауза в сраженията, през която "Хамас" да освободи някои от около 70-те заложници, за които се смята, че са все още живи.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback