Израел: Временно примирие с "Хамас" е възможно, но край на войната е друго

"Страната ни трябва да постигне споразумение, което ще позволи пауза от 6 седмици", каза Йоав Галант

10.09.2024 | 15:53 Редактор:
Йоав Галант говори пред журналисти.
Йоав Галант говори пред журналисти.

Израелският министър на отбраната каза, че се затваря времевият прозорец на възможност за постигане на споразумение за временно прекратяване на огъня с екстремистката групировка "Хамас". А такова споразумение би успокоило и положението по северната граница с Ливан, предаде Асошиейтед прес.

В изявление пред журналисти министър Йоав Галант каза, че са назрели условия за поне шестседмична пауза в сраженията, която може да включва освобождаването на много заложници, държани в Газа.

Галант обаче не коментира трайно прекратяване на сраженията, за което настояваше "Хамас", което поставя въпроса дали сделката е осъществима, посочва АП.

Ще освободят ли заложниците?

"Израел трябва да постигне споразумение, което ще позволи пауза от 6 седмици и ще върне заложници. След този период, си запазваме правото да действаме и да постигаме целите си, включително унищожаването на "Хамас", поясни министър Галант, цитиран от БТА.

В продължение на месеци САЩ, заедно с посредниците Египет и Катар, работят за постигане на прекратяване на огъня за слагане край на опустошителната война между Израел и "Хамас". През последните седмици израелският премиер Бенямин Нетаняху повдигна нов спорен въпрос като каза, че Израел трябва да запази присъствие за неопределено време в стратегически коридор по протежение на границата на Газа с Египет.

Галант беше цитиран в израелски медии, че Израел може да се оттегли от коридора за 6 седмици, за да може заложниците да бъдат освободени без риск за сигурността на Израел. Съобщава се, че Галант и Нетаняху са имали разгорещен спор на неотдавнашно заседание на кабинета, на което повечето министри взели страната на Нетаняху.

Настоящият лансиран от САЩ план се състои от три етапа и започва с 6-седмична пауза в сраженията, през която "Хамас" да освободи някои от около 70-те заложници, за които се смята, че са все още живи.

Снимка: БГНЕС