fallback

Почина бившият германски президент Рихард фон Вайцзекер

31.01.2015 | 21:34 Автор: Лъчезар Вълев

На 94-годишна възраст почина бившият президент на Германия Рихард фон Вайцзекер, който заемаше поста в периода 1984 – 1994 г. Той е определян като един от най-популярните и ключови политици на следвоенна Германия.

Настоящият президент на Федералната република Йоахим Гаук определи Вайцзекер като един от най-великите президенти, които Германия е имала.

Роденият в Щутгард Рихард фон Вайцзекер е член на Християндемократическия съюз. През 1968 г. той за първи път е предложен като кандидат за поста Бундеспрезидент от канцлера Хелмут Кол. Тогава обаче той губи вътрешнопартийното гласуване и не е издигнат за кандидат.

Между 1981 г. и 1984 г. е кмет на Берлин. През 1984 г. става шестият президент на Федерална република Германия, наследявайки на поста Карл Карстенс.  При идването си на власт той заявява, че иска да бъде "президент на всички граждани" и изпълнява обещанието си, като застава начело на обединена Германия.

Вайцзекер остава в историята с речта си пред Бундестага от 8 май 1985 г., посветена на 40-тата годишнина от капитулацията на Германия във Втората световна война. В нея той определя 8 май 1945 г. като денят на „освобождението на Германия“.

 

 

fallback
Още от Свят
fallback