fallback

Криптоизмамите са нараснали с 45% за година

Загубени са над 5,6 млрд. долара

10.09.2024 | 14:52 Автор: Толя Стоянова

Заради измами с криптовалути потребителите са загубили над 5,6 млрд. долара през 2023 г., показват новите оценки на американското Федерално бюро за разследвания (ФБР). Отчетен е скок от 45% спрямо 2022 г.

Центърът на ФБР за оплаквания срещу интернет престъпност е получил близо 69,5 хил. оплаквания от потребители в САЩ и чужбина през миналата година, става ясно от доклада, цитиран от Bloomberg. И макар броят на оплакванията, свързани с криптовалута, да е едва около 10% от общия брой, свързаните загуби представляват почти 50% от общите.

След кризата на криптопазара през 2022 г. цената на монетите започна да нараства осезаемо през миналата година, предизвиквайки подновен интерес от страна на престъпниците. Цената на биткойна се увеличи повече от два пъти миналата година, а тази прибавя около 35%.

"Докато употребата на криптовалута в международната финансова система продължава да расте, това се случва и с използването ѝ от криминални лица", посочва в доклада помощник-директорът на подразделението за криминални разследвания на ФБР Майкъл Нордуол.

Употребата на криптовалути от престъпници е била най-голяма при инвестиционните измами, където загубите са почти 71% от всички криптозагуби. Измамите с центрове за обслужване на клиенти по телефона пък отговарят за около 10%.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: Pexels

fallback
Още от Свят
fallback