Почина актьорът, дал гласа си на Дарт Вейдър от "Междузвездни войни"

Джеймс Ърл Джоунс озвучаваше и крал Муфаса в анимационния филм на Дисни "Цар Лъв"

10.09.2024 | 09:38 Редактор:
Джеймс Ърл Джоунс почина на 93-годишна възраст.
Джеймс Ърл Джоунс почина на 93-годишна възраст.

Актьорът Джеймс Ърл Джоунс, гласът на злодея Дарт Вейдър от "Междузвездни войни", почина на 93-годишна възраст. Джоунс, който озвучаваше и крал Муфаса в анимационния филм на Дисни „Цар Лъв“, имаше богата и разнообразна кариера.

В продължение на шест десетилетия той работи с някои от най-големите фигури в киното и театъра, включително със Стенли Кубрик в сатирата му за Студената война „Д-р Стрейнджлав“ от 1964 г.

Има роли и във филма на Арнолд Шварценегер „Конан Варварина“ и филма на Кевин Костнър „Поле на мечтите“ от 1989 г.

Но най-известен става с ролята си на един от най-прочутите злодеи в киното.

Докато мощната физика на Дарт Вейдър е тази на британски актьор Дейвид Прауз, то зловещият глас, който сякаш излизаше от вътрешността на реконструирания човек в маска, беше на Джоунс.

И именно Джоунс даде на франчайза "Междузвездни войни“ някои от най-запомнящите се реплики, включително когато разкрива на Люк Скайуокър - изигран от младия Марк Хамил - "Аз съм твоят баща“.

Хамил се включи в социалните мрежи, за да сподели новината за смъртта на Джоунс, като написа просто: "#RIP dad" с емотиконка на разбито сърце.

Колман Доминго написа, че Джоунс е бил "майстор на занаята“ и добави: „Ние стоим на твоите рамене. Почивай в мир. Ти ни даде най-доброто от себе си.“

Лидия Корнел заяви, цитирана от БГНЕС: „О, не!! Не мога да повярвам!! Мислех, че той ще живее вечно. Обожавах да работя с него. Такъв щедър дух и толкова скромен. Научи ме на силата на спокойствието и използването на гласа ми"

Режисьорката Ава Дюверней публикува снимки на Джоунс, придружени от прочувствено послание: "Благодаря ти, че ни показа самите себе си. Нашата сложна същност, нашата достойна същност, нашите усмивки, нашата болка. Добре свършена работа. Красиво споделен подарък. Благославям те, докато пътуваш напред.“

Октавия Спенсър публикува черно-бяла снимка на Джоунс и припомняне за незабравимата му роля в „Междузвездни войни“.

„Гласът и талантът му ще бъдат помнени винаги. Изпращам любов на семейството му, приятелите и безбройните му фенове във всички галактики, далеч, далеч от нас“, каза Спенсър.

Снимки: БГНЕС