Кремъл отговори на Олаф Шолц: Не виждаме предпоставки за мирни преговори с Украйна

Всички искания на Москва за спиране на войната досега се основаваха върху териториални отстъпки

09.09.2024 | 20:03 Редактор:
Дмитрий Песков внесе яснота за исканията на Русия.
Дмитрий Песков внесе яснота за исканията на Русия.

Русия не вижда предпоставки за мирни преговори с Украйна, за разлика от Олаф Шолц. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, като коментира изявлението на германския канцлер във вчерашно интервю, че във войната в Украйна е настъпил момент за преговори.

"Що се отнася до уреждането на конфликта в Украйна с мирни средства, то засега не се виждат някакви реални очертания на подобно нещо. Чуваме различни изявления на европейски страни, но не виждаме изявления по тази тема от онази държава, която ръководи целия този процес, ръководи целия колективен Запад", каза Песков, имайки предвид САЩ.

Всички искания на Москва за спиране на войната досега се основаваха върху териториални отстъпки от страна на Украйна. Украинските лидери категорично отхвърлят подобни отстъпки, приравнявайки ги с капитулация. През последните седмици украинският президент Володимир Зеленски призова за "справедлив мир".

Кремъл не отхвърля предварително никакви варианти за уреждане на конфликта в Украйна, но за "мирния план" на Шолц засега е чувал само от медиите и не знае детайлите му, посочи Песков.

"Знаем не повече от това, което съобщиха медиите, че върви подготовка на някакъв план. Не знаем обаче за какви детайли става дума в него. Не отхвърляме предварително никакви планове, но трябва да разберем, за какво става дума", уточни говорителят, цитиран от БТА.

Песков заяви, че Шолц е прав да настоява за щателно разследване на саботажите срещу газопроводите "Северен поток" през 2022 г. въпреки, по думите му, опитите на някои западни сили да потулят случая, посочва Ройтерс.

Снимка: БГНЕС