Кириакос Мицотакис обяви нови мерки за наемите на жилища в Атина

Целта на правителството е да ограничи краткосрочните договори

09.09.2024 | 17:35 Редактор:
Мерките за Airbnb в центъра на Атина бяха обявени от Кириакос Мицотакис на 88-ят Международен панаир в Солун.
Мерките за Airbnb в центъра на Атина бяха обявени от Кириакос Мицотакис на 88-ят Международен панаир в Солун.

Мерките за Airbnb в центъра на Атина бяха обявени от Кириакос Мицотакис на 88-я Международен панаир в Солун, като собствениците на платформи за краткосрочно наемане бяха помолени да се адаптират към новата реалност. Те засягат забрани, но и стимули за собствениците на Airbnb в Атина и особено в центъра, който е "наводнен" от квартири в стил Airbnb, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Целта на правителството е да спре необузданото им разпространение, като същевременно предостави стимули за наемодателите да се откажат от краткосрочните наеми към традиционните дългосрочни. Има забрана за нови краткосрочни наеми в трите централни апартамента на Атина за поне една година. Мицотакис обаче остави отворена възможността за разширяване на забраната до други области, ако се установи "насищане".

Община Атина е административно разделена на седем отдела. Новите договори за наем бяха забранени през първи, втори и трети. Онези, които изберат да изтеглят имотите от платформите за краткосрочно отдаване под наем или да отворят затворени имоти и да ги предоставят за дългосрочно отдаване под наем, ще бъдат освободени от данък върху наема за три години. Следователно в целия център на Атина издаването на нови лицензи за собственици, които искат да влязат в платформите за краткосрочно наемане, е замразено за една година. От април до октомври таксата се увеличава. В момента таксата е до 10 евро на нощ.

Снимка: Pexels