Реджеп Ердоган: Чрез армията ни няма да се правят политически сметки

Турският лидер заяви, че ще "прочисти" от армията кадети, обявили се като "войници на Ататюрк"

09.09.2024 | 15:59 Редактор:
Ердоган ще прочиства армията в Турция.
Ердоган ще прочиства армията в Турция.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган обеща да предприеме действия по отношение на ситуацията, при която кадети вдигнаха мечове и се обявиха за "войници на Ататюрк" на церемония по завършването на випуска на сухопътните сили на Университета по национална отбрана, съобщава "Хюриет дейли нюз".

По време на церемонията по дипломирането кадетите, водени от отличничката Ебру Ероглу, вдигнаха мечовете си и скандираха в един глас: "Ние сме войници на Мустафа Кемал", имайки предвид основателя на светската Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк.

Учениците произнесоха и клетва, с която се ангажираха да защитават републиката, нейните светски ценности и териториалната цялост на Турция. В изказване в турския град Коджаели Ердоган напомни за случая.

"Срещу кого вадите мечовете си?", попита президентът и добави, че "по отношение на тях се правят всички необходими проверки", а "малкото самонадеяни хора там ще бъдат прочистени", информира БТА.

Президентът заяви, че са проведени разговори с Министерството на отбраната и Командването на сухопътните войски за "бързо прочистване" на съответните лица.

"Няма да позволим чрез нашата армия да се правят политически сметки. Няма да си затваряме очите за нито една ситуация, която би могла да навреди на нашата армия, известна в цял свят с превъзходната си дисциплина, и определено ще предприемем необходимите мерки в рамките на демократичните механизми за контрол", каза още Ердоган.

Снимка: БГНЕС