Как изкуственият интелект ще намали цената на петрола?

Прогнозират 30% намаление на разходите за шистов добив

09.09.2024 | 15:21 Редактор:
Ще се оправдаят ли прогнозите?
Ще се оправдаят ли прогнозите?

Изкуственият интелект (AI) ще допринесе за понижаване на цените на петрола през следващото десетилетие, тъй като подобреният добив на шистов петрол в САЩ ще надделее над по-голямото търсене на петрол. Данните са на Goldman Sachs Group Inc. и бяха цитирани от Милен Симеонов пред Bloomberg TV Bulgaria.

Банката прогнозира 30% намаление на разходите за шистов добив благодарение на изкуствения интелект през периода, като същевременно се очаква да се постигне скромен тласък на търсенето на петрол в дългосрочен план.

Крайното въздействие би могло да понижи цените на петрола с 5 долара за барел поради увеличеното предлагане и да повиши цените на суровия петрол с 2 долара за барел поради по-голямото търсене.

След като изкуствения интелект се ограничаваше предимно до бек-офис задачи, като например оценка на сеизмични проучвания, а сондирането и хидравличното разбиване оставаха твърдо в ръцете на хората, операторите в САЩ все повече възприемат нововъзникващата технология, за да стимулират по-основната работа. Целта е да се намалят разходите и да се подпомогне извличането на повече петрол.

Вижте повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС