fallback

ООН: 10 000 палестинци са в израелски затвори при нечовешки условия

"Прекратяването на тази война и предотвратяването на пълномащабен регионален конфликт е спешен приоритет", подчерта Фолкер Тюрк

09.09.2024 | 14:51 Автор: Толя Стоянова

Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк, откривайки сесията на Съвета на ООН в Женева, осъди нарастващото насилие на Западния бряг на фона на големите израелски нападения, информира АФП.

"На Западния бряг смъртоносните и разрушителни операции, някои от които с невиждани през последните две десетилетия мащаби, влошават бедственото положение там, което вече се изостря от сериозното насилие на заселниците", заяви Тюрк пред Съвета.

На 28 август израелските военни предприеха едновременни набези в няколко града и бежански лагери в северната част на Западния бряг, при които бяха убити най-малко 36 палестинци. Военните заявиха, че са убили 35 бойци. "Хамас" и Палестинският ислямски джихад казаха, че поне 14 от загиналите са техни членове.

От 7 октомври насам израелските войски или заселници са убили най-малко 662 палестинци на Западния бряг. Най-малко 23 израелци, включително членове на силите за сигурност, са били убити при палестински нападения през същия период, твърдят израелски служители, цитирани от БГНЕС.

Тюрк също така подчерта, че близо 10 000 палестинци са държани в израелски затвори или военни съоръжения, "много от тях произволно", и подчерта, че над 50 са починали "поради нечовешки условия и малтретиране".

"Прекратяването на тази война и предотвратяването на пълномащабен регионален конфликт е абсолютен и спешен приоритет", заключи той.

Снимка: БГНЕС 

fallback
Още от Свят
fallback