fallback

14 жертви при израелски удари по военни цели в Сирия

"Заобиколени сме от убийствена идеология, водена от иранската ос на злото", заяви Бенямин Нетаняху

09.09.2024 | 13:33 Автор: Вяра Димова

Израел нанесе удари по военни цели на територията на Сирия. При нападенията са убити 14 души, десетки са ранени. Военни експерти казаха, че атаките са били насочени към проирански обекти, в които са разработвани оръжия.

Държавната информационна агенция на Сирия потвърди, че са нанесени смъртоносни удари, които са дошли от Израел. Атакувани са били пет обекта, включително научноизследователски център. От ранените поне шестима са в критично състояние.

Военни наблюдатели уточниха, че Израел е осъществил нападенията на вълни, а главна цел е бил районът на град Майяф. Поразен е голям център за производство на химическо оръжие. Смята се, че в него се е намирал екип от ирански военни експерти. По-рано израелските сили за отбрана заявиха, че са поразили обекти и на шиитската групировка "Хизбула" в Южен Ливан.

Ситуацията беше напрегната допълнително от атентат до пропускателния пункт с Йордания "Мост Алънби". Там въоръжен нападател уби трима израелци. 

"Заобиколени сме от убийствена идеология, водена от иранската ос на злото. През последните дни презрени терористи хладнокръвно убиха наши заложници и израелски полицаи. Убийците не правят разлика между нас, те искат да ни убият всички, до последния", заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху.

След началото на войната в Ивицата Газа, Израел и "Хизбула" почти ежедневно си разменят удари през границата с Ливан. След терористичното нападение на палестинската групировка "Хамас" миналия октомври, Израел засили действията си по цели на подкрепяни от Иран групировки, както в Ливан, така и в Сирия.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback