fallback

МВнР предупреди българите за Нидерландия

Възможни са затруднения с градския транспорт заради стачки на работниците

09.09.2024 | 12:46 Автор: Вяра Димова

Ситуационният център на Министерството на външните работи (МВнР) предупреди българите в Нидерландия и пътуващите натам за предстоящи стачни действия на работниците от обществения транспорт. Очаква се стачките да доведат до затруднения при придвижването на пътниците, използващи услугите както на градския, така и на регионалния обществен транспорт из цялата страна.

На 10 и 11 септември 2024 г. са планирани стачни действия на служителите, заети в обществения транспорт на пътници в Кралство Нидерландия. До стачката се стига, след като преговорите между Федерацията на нидерландските синдикати (Federatie Nederlandse Vakbeweging - FNV), Християнската национална синдикална федерация (Christelijk Nationaal Vakverbond, CNV), работодателите и представителите на правителството не доведоха до споразумение за удължаване на схемата за ранно пенсиониране на работниците, упражняващи тежък физически труд.

Съгласно официално оповестената информация на 10 септември, вторник, стачните действия ще бъдат концентрирани в градовете Хага, Ротердам и Амстердам, където автобусите, трамваите и метровлаковете, които се оперират от превозвачите HTM, RET и GVB, няма да се движат между 04:00 ч. и 08:00 ч.

На 11 септември 2024 г., сряда, стачните действия ще се разширят и ще обхванат не само градския, но и регионалния транспорт, като по всяка вероятност това ще доведе до затруднения в придвижването из цялата страна. Автобусите, трамваите и влаковете на компаниите Arriva, Transdev (Connexxion), Keolis, EBS, Qbuzz, както и на Нидерландските железници (Nederlandse Spoorwegen, NS), няма да се движат между 04:00 ч. и 08:00 ч.

Очаква се стачките да доведат до затруднения при придвижването на пътниците, използващи услугите както на градския, така и на регионалния обществен транспорт из цяла Нидерландия. Редовното разписание на градските и регионалните линии вероятно ще бъде възстановено едва след 09:30 ч. в двата дни на обявени стачни действия. Компаниите за градска мобилност препоръчват на пътуващите в посочения времеви диапазон да потърсят алтернативни маршрути и/или форми на транспорт, както и да предвидят повече време в сравнение с обичайното за своите пътувания. 

С оглед избягване на допълнителни затруднения и забавяния при пътуванията МВнР съветва българските граждани, които използват градски и/или регионален обществен транспорт за придвижване в пределите на страната, да се информират предварително за възможни закъснения или отменени курсове, както и да направят допълнителни проверки за наличния транспорт малко преди заминаването. 

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback