В Япония населението застарява, а инфлацията изяжда пенсиите

Страната е пример за много други държави

09.09.2024 | 08:32 Редактор:
Много хора в Япония работят и след 70 г.
Много хора в Япония работят и след 70 г.

По-дълго живеят японците, но заради задъхващата се пенсионна система и най-високата инфлация от десетилетия, повече отлагат пенсионирането до 70-те си години или по-късно, за да могат да свържат двата края.

Мичи Хино е една от тях, разказва Bloomberg. Тя работи в дом за възрастни хора източно от Токио, където прекарва осем часа на ден в чистене и пране, въпреки че самата тя е на 77 години. Тя е част от работната сила, подкрепяща нарастващите редици от възрастни и немощни хора в Япония. Нейната месечна пенсия е само 40 000 йени (272 долара), което е далеч от достатъчното, за да покрие разходите ѝ. Тя печели 160 000 йени от работата си, за да плати основните си нужди и да спести малко.

Япония е сред страните с най-дълга продължителност на живота

Мъжете достигат възраст от средно 81 години, а жените – 87 години. Това дълголетие натоварва пенсионната система на нацията, което я прави подходяща за наблюдение от други развити страни с подобни демографски тенденции.

Въпросът вероятно ще бъде централна тема за управляващата партия в Япония на предстоящите избори този месец, в рамките на които кандидатите се опитват да отговорят на въпроса как нарастващите разходи за живот влияят на избирателите, особено на възрастните хора. Вотът ще определи кой ще замени премиера Фумио Кишида, който се оттегля от поста си отчасти поради намаляващата подкрепа заради постоянните опасения за инфлацията.

Опитът на Япония с нейната пенсионна система ще предложи важни уроци за политиците в Китай, Южна Корея, Европа и САЩ, всички от които се борят с подобна застаряваща демография. Предизвикателствата пред Япония обаче са по-належащи, тъй като населението ѝ вече е много по-възрастно, отколкото в другите региони.

Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) около един на всеки петима граждани на Япония над 65 години живее в бедност в сравнение със средната стойност за ОИСР от 14,2%. Но това беше преди инфлацията да се задържи в Япония за първи път от повече от едно поколение.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: pixabay