Хората на Владимир Путин печелят изборите за губернатори в цяла Русия

Включително в Курска област

09.09.2024 | 07:38 Редактор:
Убедителен успех за привържениците на Путин.
Убедителен успех за привържениците на Путин.

Първоначалните данни от преброяването на гласовете показва, че привържениците на президента на Русия Владимир Путин са напът да спечелят изборите за губернатори в цялата страна, предаде Ройтерс.

Данните са включително за Курска област, където Въоръжените сили на Украйна са поели контрол над няколко населени места. 

Продължилите три дни местни избори приключиха снощи, като се очаква гласоподавателите да изберат подкрепяните от Кремъл кандидати във всичките 21 провели се избори за губернатори, както и членовете на 13 регионални и градски избирателни органа по цялата страна. 

Резултатите на изборите вече са изтълкувани в Русия като вот на доверие за Путин и военната му операция в Украйна, както вече се случи на изборите през март, които удължиха неговия президентски мандат. 

В граничната Курска област, в която миналия месец изненадващо навлязоха части на Въоръжените сили на Украйна, действащият губернатор води надпреварата при повече от половина преброени бюлетини. Алексей Смирнов, който води региона от май месец насам, е получил близо 66% от гласовете според ЦИК на Русия. 

В югозападната Липецка област, станала честа цел на украинските удари с дрон, настоящият губернатор и кандидат на "Единна Русия" Игор Артамонов е получил 80% гласовете при почти привършеното им преброяване, предаде БТА. 

Бившият спортен министър Олег Матицин, също от "Единна Русия", води на изборите за място в Държавната дума на Русия в граничната Брянска област, която също често бива подлагана на украински въздушни удари.

Снимка: БГНЕС