Десетки жертви на тайфуна "Яги" във Виетнам, Китай и Филипините

Бедствието наруши електроснабдяването и телекомуникациите в Ханой

08.09.2024 | 22:00 Редактор:
Дървета се стовариха върху къщите.
Дървета се стовариха върху къщите.

Тайфунът "Яги", най-мощната буря в Азия през тази година, беше понижен до тропическа депресия, след като опустоши Северен Виетнам, китайския Хайнан и Филипините, отнемайки живота на десетки хора, според предварителни данни.

Метеорологичната агенция на Виетнам понижи степента на опасност в неделя, но предупреди за продължаващия риск от наводнения и свлачища, тъй като бурята, най-силната, която е връхлитала страната от десетилетия, се придвижва на запад.

В събота "Яги" наруши електроснабдяването и телекомуникациите в столицата на Виетнам, Ханой, като предизвика обширни наводнения, изкорени хиляди дървета и нанесе щети на домове. Правителството съобщи, че бурята е довела до най-малко три смъртни случая в Ханой, град с население 8,5 милиона души, като тези данни са предварителни. По последни данни във Виетнам са загинали четиринадесет души, включително четирима в резултат на свлачище в провинция Хоа Бин, на около 100 км южно от Ханой.

53-годишен мотоциклетист е загинал, след като върху него е паднало дърво в северната провинция Хай Дуонг, съобщават държавните медии. Най-малко едно тяло беше извадено от морето близо до крайбрежния град Халонг, където десетина души са изчезнали в морето, като се очаква спасителните операции да започнат в неделя, когато условията позволят това.

"Яги" е отнел живота на четирима души на южния китайски остров Хайнан, според последната актуализирана информация от местните власти. Службата за гражданска защита във Филипините, първата страна, която "Яги" засегна след образуването си миналата седмица, увеличи броя на загиналите там в неделя от 16 на 20 души и заяви, че 22 души все още се водят за изчезнали.

"Бурята опустоши града. Дървета се стовариха върху къщите, колите и хората на улицата", казва 57-годишният жител на Ханой Хоанг Нгок Нхиен.

Снимка: БГНЕС