Кириакос Мицотакис: Гърция ще бъде държава с по-добро качество на живот

Той остава лидер на "Нова Демокрация" до 2027 година

08.09.2024 | 21:41 Редактор:
Мицотакис обеща, че няма да променя избирателния закон.
Мицотакис обеща, че няма да променя избирателния закон.

На пресконференция, дадена от министър-председателя на Гърция в рамките на 88-ия Международен панаир в Солун, той отговори на няколко ключови въпроси. Кириакос Мицотакис остави три отворени теми. Без отговор останаха  големите политически въпроси на страната, по-специално за новия президент на републиката и сценариите за министъра на отбраната Никос Дендиас, но също и възможността той да наследи  Антонио Коста в ръководството на Европейската комисия. Премиерът обаче каза, че ще изчерпи четиригодишния мандат и няма да променя избирателния закон.

Мицотакис отговори, че е бил питан много пъти за възможна промяна на избирателния закон, още преди изборите през 2023 г. Той също така добави, че съществуващият избирателен закон има добър баланс и препоръча търпение на тези, които предвиждат тази независимост: "Ако през 2027 г. НД изпълни това, за което беше гласувано, ще бъде ли добро правителство? Така че изчакайте да видим какво ще направим", каза той, като остави широко отворена възможността за промяна на изборния закон, предава кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция - Силвия Станчева.

Въпреки че беше попитан за информацията за евентуалното му предложение до министъра на отбраната Никос Дендиас да се премести в президентството на републиката, премиерът се задоволи да изрази съжалението си за повторното използване на този дебат, тъй като го смята за обидно за настоящия президент и на институцията.

"Някой иска да ме пенсионира?"

"До януари няма да кажа нищо, защото уважавам и почитам президента на Републиката и смятам дебата за несправедлив за нея и за институцията", каза той. Запитан дали ще търси по-широк политически консенсус при избора на нов президент, Мицотакис каза, че "очевидно намерението на предложения президент на Републиката е да търси максимално възможен консенсус, но от друга страна новият закон има ни освободи от риска от обжалване на предсрочни избори поради евентуална невъзможност да бъде избран президент на Републиката".

На въпрос дали ще поиска трети правителствен мандат или ще се опита да наследи Антонио Коста като лидер на Европейската комисия, премиерът усмихнато попита дали някои хора искат да го пенсионират и добави, че са минали 15 месеца от националните избори, че е самореферентно някой да говори за себе си, че е избран и възнамерява да изкара мандата си до пролетта на 2027 г. и че НД е партия на властта и ще гласува за победа. Той не поясни обаче дали на следващите избори ще води тази битка.

За резултата от европейските избори и дали правителството е уморено от реформи, гръцкият премиер отговори: "Резултатът от европейските избори не беше лош, но беше под очакванията ни. Разликата от втората партия беше 14 точки в урна, която е в полза на протестния вот и "въздържал се".

Фалитът на Гърция

Мицотакис добави, че не е съгласен, че правителството има умора от реформи: "Напротив, имаше някои реакции, които се отразиха на изборния резултат, като данъчната реформа, новите разпоредби за свободните професии и т.н. В среда на висока инфлация всички правителства са изпитани. Правителствата се оценяват в рамките на четири години".

Той подчерта, че Гърция през 2010 г. е фалирала, защото е живяла в реалност, която не е била по силите на управляващите. "Никога няма да се върнем там. Гърция, която си представям, ще бъде на солидни основи. С по-добро качество на живот за всички. Това означава бързо сближаване с ЕС в поредица от европейски показатели", заключи премиерът на южната ни съседка.

Снимка: БГНЕС