Гърция слага край на приватизацията

Меркел: Прекратяване на опрощаването на гръцките дългове

31.01.2015 | 14:12 Редактор: Теодора Георгиева
Гърция слага край на приватизацията

Прекратяване на опрощаването на гръцките дългове – това мнение изрази германският канцлер Ангела Меркел. Тя подчерта, че сътрудничеството на държавите-членки на ЕС с Гърция и други пострадали от кризата страни ще продължи, ако те започнат да реализират реформи и да спазват политиката на строги икономии. Междувременно гръцкото правителство обяви край на приватизацията.

Гръцкото правителство премахва Фонда за управление на гръцкото държавно имущество, с което се слага край на процеса на приватизация. Първият заместник на министъра на финансите Надя Валавани поиска оставката на ръководството на фонда, което е знак за изпълнение на предизборните обещания на партия СИРИЗА и коалиционния й партньор 'Независими гърци".

Гърция трябваше да приватизира различни фирми и проекти в замяна на финансовата помощ от международните донори. Преди изборите депутат от "Независими гърци" подчерта, че неговата партия е „за" ликвидацията на приватизационния фонд и за одит на държавния дълг.

"Ние сме против приватизационния фонд да бъде посредник на разпродажбата на националното богатство", подчерта той. След победата на СИРИЗА на изборите, новият премиер Алексис Ципрас обяви край на икономиите и взимането на нови кредити за обслужване на старите. Вчера южната ни съседка обяви, че прекратява сътрудничеството си с тройката международни кредитори.