Олаф Шолц: Сега е моментът да обсъдим как да постигнем мир в Украйна

Германският канцлер е подложен на натиск

08.09.2024 | 20:00 Автор: Искра Ангелова

Германският канцлер Олаф Шолц призова за нови усилия за постигане на мир в Украйна и заяви, че той и украинският президент Володимир Зеленски са разговаряли за необходимостта от нова конференция за мир, в която да участва и Русия, предаде Ройтерс.

"Смятам, че сега е моментът да обсъдим как да постигнем мир в тази война, и то по-бързо", заяви Шолц в интервю за телевизия ZDF.

Шолц е подложен на натиск в Германия, след като всички три партии в лявоцентристката му коалиция претърпяха тежки поражения на провинциалните избори миналата седмица, а партии, които искат по-близки отношения с Русия, спечелиха повече гласове.

Националистката партия "Алтернатива за Германия" и утвърдилият се наскоро Съюз "Сара Вагенкнехт", които са против военната помощ за Украйна, отбелязаха високи резултати.

Зеленски каза през юни, че има за цел до ноември да е изготвил план, според който Киев да организира втора международна среща, посветена на мира в Украйна, на която да присъстват и представители на Русия, припомня БТА.

През юни Украйна организира международен форум в Швейцария, в който участваха 92 страни. Тогава Русия не беше поканена на събитието.

Снимка: БГНЕС

Още от Свят