Убит е експерт по химическите оръжия на Ислямска държава

Смъртта му ще намали шансовете ИД да произведе и използва химическо оръжие срещу мирни граждани

31.01.2015 | 13:56 Редактор: Теодора Георгиева
Убит е експерт по химическите оръжия на Ислямска държава

Експерт по химическите оръжия на групировката Ислямска държава е бил убит при въздушен удар в Ирак. В съобщение на Централното командване на въоръжените сили на САЩ се казва, че смъртта му ще намали шансовете Ислямска държава да произведе и използва химическо оръжие срещу мирни граждани.

Експертът по химическите оръжия на Ислямска държава Абу Малик е работел като инженер по времето на бившия иракски президент Саддам Хюсеин. След това той се е присъединил към "Ал Кайда" и "Ислямска държава". От американската армия коментират, че смъртта на Абу Малик ще отслаби способността за създаване на химическо оръжие. Появиха се съобщения, че "Ислямска държава" използва хлорен газ, но засега няма точни доказателства. Миналата година иракски полицаи показаха симптоми на отравяне с хлорен газ при сблъсък с джихадисти, северно от Багдад.

Междувременно офанзивата на терористите продължава. Те извършиха нападения срещу кюрди югозападно от град Киркук. Терористичната организация често влиза в сблъсъци с иракската армия и различни шиитски групи в южните и западни части на страната, но нападенията край Киркук са доста по-редки. От началото на лятото миналата година, когато започна настъплението на "Ислямска държава" са загинали повече от 750 кюрдски бойци.

На този фон мнозина бежанци изпитват страх да се завърнат по домовете си във вече освободения от "Ислямска държава" пограничен сирийски град Кобане. Те изразяват съмнения относно сигурността, тъй като в селата на югоизток и югозапад от Кобане продължават да се водят сражения. Рискът от невзривени артилерийски снаряди, разбитите сгради и кратерите по пътищата свидетелстват за страха сред населението, който според експерти много бавно ще се заличи.