fallback

"Подслонете се в мазета:" Въздушна тревога в Румъния заради руско нападениe над Украйна

"Запазете спокойствие", гласи част от съобщението

08.09.2024 | 13:57 Автор: Деси Николова

Предупредително съобщение за възможност от падащи от въздуха обекти получиха през изминалата нощ жителите на румънските окръзи Тулча и Констанца чрез системата Ро-Алърт (Ro-Alert). Причината е атака на Русия с дронове срещу Украйна.

"Запазете спокойствие. Подслонете се в мазета или убежища на гражданска защита. Очаквана продължителност, 90 минути."

Това гласи част от текста на съобщението, което жителите на окръг Констанца получиха през изминалата нощ. Румънските медии отбелязват, че това е първият път, когато окръгът получава такова съобщение. Досега подобни предупреждения са получавали жителите на Тулча, Браила и Галац.

Предупреждението чрез системата Ro-Alert е било издадено около 2:20 ч. българско време.  Хората са били предупредени за опасност от падащи отломки от дронове. Подобно предупреждение се изпраща до пограничните райони, когато Русия атакува украинските пристанища на река Дунав.

Десет души са звънели на спешния телефон 112, за да подадат сигнал за шум от експлозии. Предупреждението бе издадено, след като структурите, които отговарят за отбраната и наблюдението на границите на Румъния, са засекли  множество дронове да се приближават към северната част на окръг Тулча, съобщиха от Инспектората за извънредни ситуации. Въздушната тревога е била прекратена с в 3:46 ч. Миналата година Румъния неколкократно съобщи за открити отломки от руски дронове на нейна територия след атаки срещу украински обекти на отсрещния бряг на река Дунав.

Вижте повече в репортажа.

fallback
Още от Свят
fallback