fallback

Украйна към Иран: Ако дадете балистични ракети на Русия, ще има последици

Иранското правителство отрича да е предоставяло оръжия на Руската федерация

07.09.2024 | 15:53 Автор: Деси Николова

Министерството на външните работи на Украйна заяви, че ако Иран предостави балистични ракети на Русия, "това ще има опустошителни последици за украинско-иранските двустранни отношения".

Киев направи изявлението в отговор на последните съобщения в медиите, че Иран е изпратил балистични ракети, за да подкрепи руските сили в условията на продължаващото им нахлуване в Украйна.

"Вече повече от две години Украйна търпи ежедневни руски терористични атаки с всички видове смъртоносни оръжия, включително произведени в Иран дронове", заяви външното министерство.

Задълбочаващо се сътрудничество

През последните години Москва и Техеран задълбочиха военното си сътрудничество, като Русия получи обширни доставки на безпилотни самолети камикадзе "Шахед", които редовно се използват за нападения срещу украински градове и инфраструктура.

Иранското правителство отрича да е предоставяло оръжия на Русия по време на пълномащабната война.

"Задълбочаващото се военно-техническо сътрудничество между Русия и Иран представлява сериозна заплаха за сигурността не само на Украйна, но и на цяла Европа, Близкия изток и света", коментира външното министерство.

Британското издание The Times пише, че според неразкрит украински военен източник пратка от 200 ирански балистични ракети е пристигнала в неуточнено пристанище в Каспийско море още на 4 септември. твърди се, че въпросните ракети са Fath-360, с обсег на действие 120 км.

Най-вероятно ще бъдат използвани на фронтовата линия

"По-вероятно е те да бъдат използвани по цели, свързани с действия на фронтовата линия, военни обекти, логистични центрове, командни пунктове, казарми, складове за гориво - това са целите, които биха били поразени с тактическа ракета“, заяви Фабиан Хинц, научен сътрудник по отбранителни и военни анализи в Международния институт за стратегически изследвания.

Говорител на Белия дом заяви, че "САЩ са разтревожени от съобщенията и че доставката на балистични ракети от Иран за Русия би представлявала драматична ескалация в подкрепата на Техеран за войната на Москва", предаде БГНЕС.

Русия разполага със собствен арсенал от балистични ракети, които използва в Украйна, като например ракетите "Кинжал" или "Искандер-М". Москва е получила балистични ракети и от Северна Корея, които са били използвани за насочване към украински градове.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback