Украйна към Иран: Ако дадете балистични ракети на Русия, ще има последици

Иранското правителство отрича да е предоставяло оръжия на Руската федерация

07.09.2024 | 15:53 Редактор:
Вече повече от две години Украйна търпи ежедневни руски атаки.
Вече повече от две години Украйна търпи ежедневни руски атаки.

Министерството на външните работи на Украйна заяви, че ако Иран предостави балистични ракети на Русия, "това ще има опустошителни последици за украинско-иранските двустранни отношения".

Киев направи изявлението в отговор на последните съобщения в медиите, че Иран е изпратил балистични ракети, за да подкрепи руските сили в условията на продължаващото им нахлуване в Украйна.

"Вече повече от две години Украйна търпи ежедневни руски терористични атаки с всички видове смъртоносни оръжия, включително произведени в Иран дронове", заяви външното министерство.

Задълбочаващо се сътрудничество

През последните години Москва и Техеран задълбочиха военното си сътрудничество, като Русия получи обширни доставки на безпилотни самолети камикадзе "Шахед", които редовно се използват за нападения срещу украински градове и инфраструктура.

Иранското правителство отрича да е предоставяло оръжия на Русия по време на пълномащабната война.

"Задълбочаващото се военно-техническо сътрудничество между Русия и Иран представлява сериозна заплаха за сигурността не само на Украйна, но и на цяла Европа, Близкия изток и света", коментира външното министерство.

Британското издание The Times пише, че според неразкрит украински военен източник пратка от 200 ирански балистични ракети е пристигнала в неуточнено пристанище в Каспийско море още на 4 септември. твърди се, че въпросните ракети са Fath-360, с обсег на действие 120 км.

Най-вероятно ще бъдат използвани на фронтовата линия

"По-вероятно е те да бъдат използвани по цели, свързани с действия на фронтовата линия, военни обекти, логистични центрове, командни пунктове, казарми, складове за гориво - това са целите, които биха били поразени с тактическа ракета“, заяви Фабиан Хинц, научен сътрудник по отбранителни и военни анализи в Международния институт за стратегически изследвания.

Говорител на Белия дом заяви, че "САЩ са разтревожени от съобщенията и че доставката на балистични ракети от Иран за Русия би представлявала драматична ескалация в подкрепата на Техеран за войната на Москва", предаде БГНЕС.

Русия разполага със собствен арсенал от балистични ракети, които използва в Украйна, като например ракетите "Кинжал" или "Искандер-М". Москва е получила балистични ракети и от Северна Корея, които са били използвани за насочване към украински градове.

Снимка: БГНЕС


1
2 rate up comment rate down comment 0
FUCKGOVERMENT
преди 1 час
ПОСЛЕДИЦИ И ТО ОТ НАЙ-ТЕЖКИТЕ ЩЕ СА ЗА ВАС И САЩ ЗЕЛЕН КАХУН ТАКЪВ!!! Сигнализирай за неуместен коментар