fallback

Кога ще се появи първият трилионер?

Преди повече от 100 години се появява първият милиардер

07.09.2024 | 22:31 Автор: Деси Николова

На 29 септември 1916 г. американските вестници съобщават за нещо, което някога се е считало за невъзможно – появата на първия милиардер, отбелязва CNBC в свой материал.

Акциите на "Standard (Oil) на 2014 долара правят нейният ръководител милиардер", гласи заглавието на в. New York Times по това време. В статията се посочва, че поскъпващите книжа на петролния гигант Standard Oil са направили "Джон Д. Рокфелер, основател и най-голям акционер, почти със сигурност милиардер".

Повече от век след появата на първия милиардер в САЩ (в измеримо доларово съотношение) изплува въпросът кой ще е първият човек, който ще може да се нарече трилионер. Засега поне половин дузина компании са достигнали такава оценка, последно Berkshire Hathaway, която мина прага от 1 трлн. долара пазарна капитализация точно преди 94-я рожден ден на Уорън Бъфет. Nvidia е с размер от 2,6 трлн. долара, достигайки по-рано миналата година прага.

Как стоят нещата при индивидуалните личности?

Според ново проучване на организацията Informa Connect Academy, която прогнозира статута на трилионер на базата на темпа на средногодишен ръст на индивидуално богатство, по всяка вероятност шефът на Tesla Илън Мъск ще е първият в света трилионер.

В момента той е най-богатият човек на света с богатство от 251 млрд. долара, според индекса Bloomberg Billionaires Index. От Connect Academy прогнозират, че той ще достигне този праг през 2027 г., ако богатството му продължи да расте със средногодишен темп от 110%.

Втори този праг ще мине индийският бизнесмен Гаутам Адани, основател на конгломерата Adani Group. Ако той запази темпа си от 123%, ще стане трилионер през 2028 г.

Дженсън Хуанг, главният изпълнителен директор на Nvidia, чието лично богатство се изстреля от 3 млрд. долара до над 90 млрд. долара само за пет години, ще е трети, отново през 2028 г., става ясно от доклада. За тази цел богатството му е трябва да расте средногодишно с 112%. Акциите на Nvidia поскъпват тази година с 115%, след като цената им се увеличи повече от три пъти миналата.

Четете повече в investor.bg

Снимка: Pexels

fallback
Още от Свят
fallback