Виктор Орбан: Необходимо е Владимир Путин и Володимир Зеленски да се срещнат

"Ако няма комуникация, войната става все по-лоша и по-лоша", заяви унгарският премиер

07.09.2024 | 11:42 Редактор:
Орбан направи изявление в Италия.
Орбан направи изявление в Италия.

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че е необходимо лидерите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски да се срещнат, за да се сложи край на войната между двете страни. Попитан дали е възможна такава среща, той каза на форума Амброзети в Италия, че тя е "необходима" и че основният въпрос е комуникацията.

"Ако няма комуникация, войната става все по-лоша и по-лоша", каза Виктор Орбан на панелната дискусия, съобщава Politiko. Във форума участва и украинският президент, с когото Орбан каза, че поддържа "добри отношения" дори след като унгарският лидер се срещна с Путин в Москва.

В първите седмици от шестмесечния мандат на Унгария като председател на Съвета на ЕС Орбан се опита да се представи като "миротворец" в украинския конфликт с изненадващо посещение в Киев и след това - в Москва, припомня "Труд".

През последните седмици и Путин, и Зеленски твърдяха, че биха приветствали посредници в дискусията за прекратяване на конфликта в Украйна, но не вярват, че Унгария е вариант. Говорейки на панелна дискусия на руския Източен икономически форум във Владивосток в четвъртък, Путин каза, че Китай, Бразилия или Индия биха могли потенциално да помогнат в мирните преговори. Зеленски обяви след среща с Орбан през юли, че "миротворецът" трябва или да има силна икономика, която засяга Русия, или мощна армия, от която Путин се страхува, като инструменти за влияние.

"САЩ са такава страна, Китай и ЕС - също. Не само една страна, а целият Европейски съюз", каза Зеленски тогава.

Снимка: БГНЕС