fallback

Производството на зехтин се увеличава, но ценовата несигурност е огромна

Производители се надяват да се възстановят от миналата година

07.09.2024 | 08:10 Автор: Искра Ангелова

След три бурни години на суша и неблагоприятни метеорологични условия, се очаква глобалното производство на зехтин, с изключение на непредвидени обстоятелства, да се върне към нормалните нива, което няма да остави цените незасегнати.

Според Научното дружество на енциклопедистите по отглеждане на маслини (4E) - организация на гръцки учени и търговци, специализирани в производството на маслини - световното производство на зехтин се очаква да достигне 3000-3200 хиляди тона тази година, като тези оценки се отнасят до вегетационния сезон, който няма да бъде нарушен от непредвидени метеорологични явления.

Сто дни след първите си оценки за световното производство на зехтин от новата реколта 2024/25 г. и прегледа на данните, заключението е, че въпреки че производството на някои страни производителки на маслини е ревизирано, основната картина на испанското и световното производство ще остане в същия контекст, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция - Силвия Станчева.

Очакваното производство на зехтин за реколта 2024 (количества в хиляди тонове) е както следва:

- Испания 1300 - 1500

- Турция 300 - 320

- Гърция 230 - 290 (250)

- Тунис 260 - 280

- Италия 180 - 200

- Португалия 160 - 180

- Мароко 110 - 140

- Сирия 90 - 100

- Други 550 - 650

Цените на суровините се очаква да намалеят, особено след като маслобойните, търговските и формулярните резервоари се презаредят след декември 2024 г.

Каква роля ще играе консумацията на зехтин?

Очаква се обаче основният определящ фактор да се окаже потреблението. Скокът в цените на зехтина накара значителна част от потреблението на зехтин, между 30 и 40% да "мигрира" към конкурентни масла от семена или да ограничи различните приложения в масовото ѝ домашно хранене. Големият "залог" на зехтина е да възстанови тази консумация възможно най-бързо. В противен случай дисбалансът с излишното предлагане ще има тенденция да окаже натиск за намаляване на цените на производител. Ето защо деескалацията на цените по рафтовете на търговските вериги, както и действията за насърчаване на потреблението са жизненоважни за баланса на целия сектор и в интерес на производителите на маслини.

Производителите на маслини се надяват да се възстановят от миналата година, която беше лоша за тях, но нещата със зехтина не изглеждат особено оптимистични. Цената на зехтина пада, поне на едро, след ръста от 56% от миналата година, а новото производство не дава добри първи признаци и причината е, че не е валяло.

"Промените в климата засегнаха Европа и Средиземноморието. Всичко зависи от изменението на климата. Ефектите от това намаляват производството всеки ден. За съжаление, изменението на климата засяга гръцката маслинова горичка. 80% имат проблем с водоснабдяването. Миналата година сме произвели 350 000 тона зехтин", каа вицепрезидентът на Съюза на земеделските кооперации на Ираклио - Мирон Чилецакис.

Той допълни, че производителите на маслини няма да отидат да берат маслините, ако не вали.

"Цената на зехтина падна при производителя и в момента е 7,5 евро. Обаче не е паднал на потребителя. До 15 октомври ще имаме пълна картина за цената на зехтина. Ако не вали през септември и не вали през октомври, никой производител няма да отиде да бере маслините. Имахме мека зима в Крит. Крит е производител номер 1 на зехтин и има голям проблем с водата", подчерта той.

Снимка: Pixabay

fallback
Още от Свят
fallback